SPF este o măsură a câtă energie solară (radiație UV) este necesară pentru a produce arsuri solare pe pielea protejată (adică, în prezența protecției solare) în raport cu cantitatea de energie solară necesară pentru a produce arsuri solare pe pielea neprotejată. Pe măsură ce valoarea SPF crește, protecția împotriva arsurilor solare crește.
Există o concepție greșită populară că SPF se referă la timpul de expunere la soare. De exemplu, mulți consumatori cred că, dacă în mod normal suferă de arsuri solare într-o oră, atunci o protecție solară SPF 15 le permite să rămână la soare 15 ore (adică, de 15 ori mai mult) fără să se arsuri solare. Acest lucru nu este adevărat deoarece SPF nu este direct legat de timpul de expunere la soare, ci de cantitatea de expunere solară. Deși cantitatea de energie solară este legată de timpul de expunere la soare, există și alți factori care influențează cantitatea de energie solară. De exemplu, intensitatea energiei solare afectează cantitatea. Următoarele expuneri pot duce la aceeași cantitate de energie solară:
- o oră la 9:00 a.m.
- 15 minute la 1:00 p.m.
În general, este nevoie de mai puțin timp pentru a fi expus la aceeași cantitate de energie solară la prânz, comparativ cu dimineața devreme sau seara târziu, deoarece soarele este mai intens la prânz față de celelalte ore. Intensitatea solară este, de asemenea, legată de locația geografică, o intensitate solară mai mare având loc la latitudini mai mici. Deoarece norii absorb energia solară, intensitatea solară este în general mai mare în zilele senine decât în zilele înnorate.
Pe lângă intensitatea solară, există o serie de alți factori care influențează cantitatea de energie solară la care este expus un consumator:
- tip de piele
- cantitatea de protecție solară aplicată
- frecvența de reaplicare
Consumatorii cu pielea deschisă sunt probabil să absoarbă mai multă energie solară decât consumatorii cu pielea închisă în aceleași condiții. Cantitatea de protecție solară aplicată influențează și cantitatea de radiație solară absorbită, deoarece mai multă protecție solară are ca rezultat o absorbție mai mică a energiei solare. Deoarece cremele de protecție solară se uzează și devin mai puțin eficiente în timp, frecvența cu care sunt reaplicate este esențială pentru limitarea absorbției radiației solare. Frecvența de reaplicare este, de asemenea, influențată de activitățile în care sunt implicați consumatorii. De exemplu, consumatorii care înoată în timp ce poartă protecție solară trebuie să aplice din nou crema de protecție solară mai des, deoarece apa poate spăla crema de protecție solară de pe corp. În plus, nivelurile ridicate de activitate fizică necesită reaplicare mai frecventă, deoarece activitatea poate elimina fizic crema de protecție solară și transpirația puternică poate spăla crema de protecție solară. În general, reaplicarea mai frecventă este asociată cu absorbția scăzută a radiației solare.
Din cauza diferiților factori care influențează cantitatea de radiație solară, SPF nu reflectă timpul în soare. Cu alte cuvinte, SPF nu informează consumatorii despre timpul care poate fi petrecut la soare fără a suferi arsuri solare. Mai degrabă, SPF este o măsură relativă a cantității de protecție împotriva arsurilor solare oferită de cremele de protecție solară. Permite consumatorilor să compare nivelul de protecție împotriva arsurilor solare oferit de diferite creme de protecție solară. De exemplu, consumatorii știu că cremele de protecție solară SPF 30 oferă mai multă protecție împotriva arsurilor solare decât cele de protecție solară SPF 8.